A mitjans de la dècada dels 70 del Segle XX, Mateu Joan i Florit va participar en la fundació d'una Associació de Veïnats a s’Arenal, per reivindicar millores, arreglar el poble, fer festes... i demanar la independència de s’Arenal. És a dir la creació d'un municipi amb la part de s'Arenal que pertany a Llucmajor i la part que pertany a Palma. Proposaven que fos un municipi independent de Palma i Llucmajor perquè ja tenia molts d’habitants i molts de problemes com a zona turística.
L'ESTEL va néixer dins aquesta associació. Primer se deia s’Arenal de Mallorca, posteriorment va passar a distribuir-se per tot Mallorca i a dir-se L'ESTEL de Mallorca. Més endavant passaria a ser L'ESTEL, una publicació de tot l'àmbit dels Països Catalans.
La publicació ha tengut diverses èpoques i ha passat per moments molt difícils a causa de la persecució política que ha patit en vàries ocasions.
En Mateu Joan solia escriure una columna de vivències i opinió, titulada ‘Foc i Fum’, en homenatge a la revista editada els anys trenta del segle XX pel ‘Mascle Ros’.
En una d’aquelles columnes, Mateu Joan escrivia: «L’Estel de Mallorca, va vent en popa i a tota vela. El 2010 ha començat fent 4.500 exemplars. Uns 2000 exemplars se venen i la resta se regalen als hospitals i consultoris mèdics del Pla de Mallorca i des Raiguer. El personal dels PACs i dels restaurants, està molt content que qualcú els dugui lectura gratis. Abans hi havia dotzenes de publicacions als revisters de l’entrada. Ara no n’hi ha. En Mates, quan era president gastava una milionada dels nostres diners en subvencionar la seva premsa forastera amiga. Ara, en Mates ha hagut de fugir i aquesta premsa ha hagut de morir».
L'ESTEL ha estat sempre adherida a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca i els darrers anys a l’Associació de Premsa Periòdica en Català.
A la Viquipèdia apareix com la «publicació editada per Mateu Joan i Florit des de l’any 1981. Va néixer com a butlletí de l’Associació de Veïns de Son Sunyer (s’Arenal) amb el nom de S’Arenal de Mallorca. Quatre anys més tard es va difondre per totes les Balears i se li va posar el nom de L’Estel de Mallorca el maig del 1993 (núm. 266). El nom se simplificà a L’Estel a partir del número 385 (1998). Actualment s’editen 5.000 exemplars i arriba a tots els Països Catalans. El setembre de 2011 Govern de les Illes Balears del PP va emprendre accions legals contra la revista L’Estel per un presumpte delicte d’injúries contra el president José Ramón Bauzà.»
Mateu Joan Florit va morir el mes d'agost de 2018.
A partir del gener de 2019 (número 856) l'Associació Ona Mediterrània es va fer càrrec de l'edició de L'ESTEL i malgrat els anys de Pandèmia, s'ha editat una edició en paper cada mes. El tiratge oscil·la entre els 10.000 i els 4.000 exemplars.
S'ha posat en marxa la capçalera L'ESTEL Pro, dedicada al món econòmic i empresarial de Mallorca i a partir del 2021 es va posar en marxa una web que ara, el febrer de 2023 es renova completament.
Ona Mediterrània ha editat ja 50 números de l'ESTEL, que el mes de setembre arribava a la seva edició número 900.
L'ESTEL complex 40 anys i encara el futur amb una realitat molt complicada per la premsa editada en paper (encariment de la matèria prima, pèrdua de la cultura de la premsa en paper per part de la gent jove, encariment del transport de distribució...), però també amb el coratge que sempre ha marcat aquesta capçalera i amb la certesa que els lectors i amics de L'ESTEL es fan càrrec de les dificultats i continuen compromesos amb aquesta estructura de País que és L'ESTEL.
Comments